Kammer Smykker             

                                           Smykker i papir - ORIGAMI        

Om japansk papir

 

Størstedelen af vores smykker fremstiller vi i japansk papir, Washi, som laves af de inderste fibre af tre japanske planter:

Kozo (morbærtræ) siges at være det maskuline element, beskytteren, tyk og stærk.

Mitsumata er det feminine element, yndefuld, fintfølende, blød og beskeden.

Gampi betragtes som den ædleste fiber, kendt for sin fyldighed og lange levetid.

 

Vi får jævnligt nyt papir, som vi selv importerer. Klik her for at se et udvalg af det papir, vi har hjemme pt.

 

Hvis du forelsker dig i et smykkes papir, men gerne vil have en anden model, så send os en mail (se under købsinfo). Hvis vi ikke har lavet den model i dit papir før, laver vi den gerne til dig.Papir blev opfundet af kineserne i det første århundrede, men kunsten at fremstille papir blev først introduceret i Japan i år 610, da buddhistiske munke bragte det med sig til at skrive de religiøse sutra’er på.

 

I slutningen af 1800-tallet ernærede mere end 100.000 familier i Japan sig ved at fremstille papir i hånden. Men japanerne blev introduceret til den europæiske mekaniserede papirfremstilling og tog den til sig, så man i dag regner med at der er færre end 350 familier, der håndfremstiller papir.

 

Papiret, vi bruger, er dog stadig silketrykt i hånden efter de gamle traditioner; enkelte af vores papirer er håndfremstillet.

 

Washi har mange fordele, også inden for smykkefremstilling:

1) Washi regnes for at være det stærkeste papir i verden, en fordel, når man, som vi gør, manipulerer og folder papiret i en grad, som ville få vestligt papir til at gå i opløsning. Nogle af vores smykker er foldet af papir på 3 x 3 cm, som er foldet 48 gange!

2) Det føles "varmere" at røre ved end det vestlige papir, som er lavet af træmasse.

2) Fibrene er længere end i vestligt papir; det gør, at man også kan arbejde med det i våd tilstand.

3) Fremstillingen, hvor fibrene forbliver lange, og hvor de bliver slået og strakt frem for hakket, gør papiret særlig stærkt.

4) De specielle fibres natur gør dem meget absorberende over for farve. Resultatet er en tæthed af lysende farver med liv og spil. Desuden knækker farven ikke af, som det ofte sker ved vestligt papir, når man folder det.

5) I modsætning til vestligt papir, hvor fibrene lægges i ”retning”, er washi karakteriseret ved, at fibrene ligger hulter til bulter i tilfældig orden, hvilket betyder, at det kan foldes på alle ledder, uden at fibrene knækker.

6) Det har et meget lavt syreindhold, ofte helt syrefrit, hvilket betyder en lang levetid. Der eksisterer i Japan papir med tryk i perfekt tilstand, der er blevet bevaret i 1000 år.

7) Yuzen Chiyogami, som er det papir Kammer Smykker oftest bruger, er silketrykt i hånden efter dels moderne designs, dels århundreder gamle mønstre fra hoffets og adelens smukke kimonoer. Mønstrene findes i flere tusinde designs og farver, så vi kan fremstille unika smykker, dvs. hver model laves kun i et eksemplar i hvert papir.